26.04.2024 | Cuma

2021-02-15

İşgalci İsrail Kazıları Evlere Zarar Veriyor

İşgalci İsrail Kazıları Evlere Zarar Veriyor

İşgalci İsrail’in Mescid-i Aksa’nın altında gerçekleştirdiği kazılar nedeniyle, Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki En-Nirsat Mahallesinde bir ailesinin daha yaşadığı ev neredeyse oturulamaz hale geldi.

Kudüs / Ajans Filistin - İşgalci İsrail 1967’den bu yana farklı periyotlarda Yahudilere ait kalıntılar bulabilmek gerekçesiyle Mescid-i Aksa’nın altında kazı çalışmaları yürütüyor.

Bugüne kadar sadece İslam tarihi ve Roma döneminden kalma kalıntıların bulunduğu kazılar sırasında birçok evin, tarihî eserin ve okulun temeli zarar gördü ve binaların duvarlarında çatlaklar oluştu.

Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki En-Nirsat Mahallesindeki Hanan Es-Selimi ve ailesinin yaşadığı ev de işgalci İsrail’in kazıları sebebiyle neredeyse oturulamaz hale geldi. 

Ajans Filistin muhabirine açıklamalarda bulunan Hanan Es-Selimi yaşadıkları sıkıntıyı “Evimiz büyük tehlike altında. Çocuklarımız tehlikede. Sular ve yağmur elektrik tesisatının üzerine, dolabımıza elbiselerin üzerine, evin her yerine akıyor. Çok yorulduk, çektiğimiz sıkıntı çok büyük. Her yağmurda korkuyoruz. Hatta Allah affetsin, yağmur yağmamasını temenni ediyoruz.” sözleriyle anlatıyor

İşgalci israil’in kazıları sonucu evinde çatlaklar oluşan Hanan Es-Selimi yaşadıkları korkuyu ise şu sözlerle anlatıyor. “Evde 10 kişiyiz. Küçük çocuklarımız var bizim. Çok sıkıntı çekiyorlar. Çocuklar korkmaya başladılar. Evin her tarafında çatlaklar oluştu. Her zaman korku içindeyiz.” 

Bugün hem İslam dünyasının Filistin meselesine ilgisizliği hem de ABD’nin İşgalci İsrail yönetimine verdiği siyasi ve ekonomik destek sebebiyle kazılar yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgal altındaki Kudüs'te Mescid-i Aksa çevresinde yaptığı kazıları durdurması için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden sorumluluk alarak müdahale etmesini talep etmişti.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in bölgeyi Yahudileştirme çabalarının bir parçası olan Mescid-i Aksa ve çevresinde yaptığı kazıları şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

İşgal altında yaşayan, yahudileştirme ve soykırım politikalarına direnen, insani ve siyasi haklarını geri almak için mücadele eden Kudüs halkının uluslararası desteklere ihtiyacı bulunuyor Kudüslüler her türlü sıkıntıya rağmen direnmeye ve evlerini Yahudi Yerleşimcilere terk etmemeye devam ediyor.

Ajans Filistin – Tevfik YAZICILAR – 15 Şubat 2021